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TERAKOYA IMADEYA ~WSET SAKE Class~
飲食店に勤める方・日本酒蔵などの地方在住者でも資格取得しやすい
IMADEYA による「WSET SAKE」の短期集中コース
一番ハードルが高いLevel3 でも、 たった6 日間で取得を目指せます
※授業は全て英語で行われます。
IMADEYA では、お酒業界のさらなるグローバル化を目指し、「IMADEYA GINZA での英語でのお酒セミナー」や「交流のある蔵元に向けて、日本酒を英語で語るセミナー」を行ってきました。そして、2024 年春、このたび「WSET( 国際的に認められたお酒の資格)」の認定校( 日本酒コース提供者としては国内2 校目) となりました。
IMADEYA では、WSET の資格取得ニーズをリサーチする中で、〈飲食店に勤める方〉〈日本酒蔵に勤める方〉〈地方在住者〉などは『土・日曜日に数か月にわたり授業を受けることが困難』であるために、資格取得が難しい状況にあると考えました。
そういった方々の資格取得をサポートするために、「TERAKOYA IMADEYA ~WSET SAKE Class~」として「WSET Award in Sake」の短期集中コースを開設します。短期集中講座を平日メインに開催。一番ハードルが高いLevel3 でも、 たった6日間で取得を目指せます。創業から60 年以上、 日本中の生産者と堅い信頼関係を築き続け、日本酒の魅力を広めているIMADEYAが日本酒の歴史と今を、分かりやすく体系的にお伝えします。
こんな方にオススメのコースです
飲食店勤務の方
(日本酒専門店勤務の方・愛好家など)
日本酒に関する勉強は十分にしているので、ポイントを抑えて勉強すればWSET SAKEの合格も可能。
だけど、土日休みは取りにくい。
日本酒蔵にお勤めの方
(杜氏・お酒造りに携わる方)
日本酒の国際進出に向けて、世界標準の資格を取得したい。
蔵の仕事があり地方在住なので、都市部に何度も通うのは難しい。
地方在住の方
(日本酒愛好家)
日本酒が好きで、資格に興味がある。
しかし、土日に数日にわたって授業を受けることは不可能。
海外から来日される方
(旅行を兼ねた、長期滞在)
日本酒にはまっていて資格に興味があるけど、時間もコストもかかるし、予定も読めないので、日本に何度も行かなくてはならない受講スケジュールでは参加できない。
TERAKOYA IMADEYA ~WSET SAKE Class~
(WSET認定 SAKEコース)一覧
level 3 - 上級者向け
¥104,500
日本酒に関する専門知識を深めたい人は、この資格を取得することで、日本酒のスタイル、品質、価格に影響を与える製造方法について詳しく理解することができるようになるよう、プログラムされたコースです。
WSET概要(世界標準の資格)
WSETとは?
WSET(Wine & Spirits Education Trust)は、世界70 カ国以上で年間11万人が受講する国際的に認められたお酒の資格です。
ワインと同様に世界標準の知識として日本酒を学ぶことができるWSET SAKEコースは2014年にロンドン本部で開講されました。
IMADEYA は2024年春にWEST認定校(国内でSAKEコースを提供する学校としては2校目)となり、「TERAKOYA IMADEYA~WSET Sake Class~」として、現在SAKEコースのみ開設しています。
WSET SAKE
WSETの中で、この資格は、これから日本酒を知りたい人、すでにプロとして活躍している人、そして日本酒に情熱を燃やす多くの愛好家など、幅広い方を対象としています。
コースは3つのレベルに分かれており、『日本酒とは?』という基本的な事を学ぶレベル1から、日本酒の製法、酒米の特徴についてなどを、専門的なレベルで学ぶレベル3まであります。
TERAKOYA IMADEYA ~WSET SAKE Class~
日本で唯一の短期集中コース、最高難度のレベル3でも最短6日で取得可能
IMADEYAは、2024年にWSET(Wine and Spirits EducationTrust)のコースプロバイダーとして正式に認定されました。
現在、日本酒クラスのみを開講しており、一番難しいレベル3でも最短6日間で資格取得が可能なインテンシブコースを提供する日本で唯一のスクールです。
「授業」は清澄白河のイベントスペースで行われ、「認定試験」は築地の八海山東京営業所セミナールームにて行います。
セミナー講師
マクシム ポルキン
Maksim Polkin
WSET 認定 SAKE エデュケーターの資格と知識を所有し、 「IMADEYA GINZA」にて月に1回程、英語での日本酒セミナーを開催。 また、IMADEYAと交流のある蔵元に向けてEnglishセミナーも行っている。
- 日本酒業界における実務経験8年
- ウイスキー界における実務経験7年
- ENOTRIA Wine School(モスクワ)日本酒・ウイスキー講師8年
- 清酒と日本製ウイスキーセミナーのスピーカー(ロシア、ウクライナ、イギリス、アルメニア、グルジア、ベラルーシ)
- 2018 年取得 Wine & Spirits Education Trust(WSET、イギリス)Level 3
- 2019 年取得 Wine & Spirits Education Trust(WSET、日本) Educator course
Q&A
受講に求められる英語力はどのぐらいですか?
公式の発表はございませんが、初心者向けのレベル1ではTOEIC400~500程度、レベル2ではTOEIC500~600程度、レベル3ではTOEIC700以上に加え、筆記試験では書く能力が求められます。あくまでもTERAKOYA IMADEYAが目安として考えている数値ですので、これに満たなくても合格の可能性は十分にございます。
いきなりレベル3を受講することは可能ですか?
可能です。全てのレベルで事前に必要な資格などはございませんが、お酒の試飲を行うため受講をする時点で二十歳以上ということが必須となります。また、レベル3は専門的な内容となりますので、レベル2を先に受講するか、事前に日本酒の基礎知識について予習することをオススメいたします。
試験はどんな方式で行われますか?
レベル1は30問の選択問題、レベル2は50問の選択問題、レベル3は50問の選択問題+筆記+テイスティングとなります。
教材を事前に受け取ることは可能ですか?
可能です。お支払い完了を確認した時点で、ご登録いただいたご住所に教材を郵送いたします。一度教材を開封しますと、キャンセルポリシーの全額返金対象内でも教材費として9,000円(税込)を頂戴しておりますので、あらかじめご了承下さい。
やむを得ず授業や試験を休まなくてはいけなくなりました。問題はないですか?
各レベルにより授業の出席時間や再試験の日程などが異なりますので、「wset@imadeya.co.jp」まで一度お問い合わせください。病欠で試験をお休みになる場合、医師証明の提出で再試験費が無料となります。それ以外の場合は再試験費用が別途かかりますので、ご注意ください。
WSETについて詳しく説明している動画も合わせてご覧ください
Our short intensive course makes it easy for people working in restaurants,
sake breweries and other local residents to acquire qualifications.
Even Level 3, the highest level, can be achieved in just six days.
IMADEYA has been conducting sake seminars in English at IMADEYA GINZA and seminars for breweries in English, with the aim of further globalising the sake industry. In spring 2024, IMADEYA became the second school in Japan to be accredited by WSET (internationally recognised sake qualification) as a sake course provider.
IMADEYA's research into WSET qualification needs showed that people working in restaurants, sake breweries, and people living in rural areas have difficulty in obtaining qualifications because they find it difficult to attend classes on Saturdays and Sundays for several months at a time.
To support those people in obtaining qualifications, a short-term intensive course for the WSET Award in Sake will be established as the TERAKOYA IMADEYA ~WSET SAKE Class~. Short-term intensive courses are held mainly on weekdays. Even Level 3, the highest level, can be achieved in just six days. IMADEYA, which has been building solid relationships of trust with producers all over Japan for more than 60 years since its establishment and promoting the appeal of sake, will provide a systematic and easy-to-understand overview of the history and present day of sake.
Recommended For
Restaurants Workers
(eg. store manager, sake lover)
"I have studied enough about sake to pass the WSET SAKE if I study the key points.
but it is hard to take weekends off"
Brewery Workers
(toji, sake related workers)
"I want to obtain a world-standard qualification for the international expansion of sake.
But as I have a job and live in a rural area, it is difficult for me to commute to urban areas as often as I would like."
Local Residents
(sake lovers)
"I like sake and am interested in qualifications.
However, it is not possible to attend classes over several days on weekends."
Those coming from abroad
(travel combined, longer stays)
"I love sake and interested in the qualification, but it is time-consuming, costly and my schedule is too unpredictable to participate with a course schedule that requires me to travel to Japan several times."
TERAKOYA IMADEYA ~WSET SAKE Class~
Courses
level 1 - Beginner
¥40,500
For individuals new to the subject, this qualification offers a hands-on introduction to the world of sake. You'll explore the main styles and types of sake through sight, smell and taste to develop an understanding of the key factors affecting flavours and aromas. Upon successful completion you will receive a WSET certificate and lapel pin.
level 2 - Intermediate
¥74,900
It is intended for anyone wishing to learn about the different styles of sake and how they are made, as well as those seeking to build on the introductory knowledge gained with the WSET Level 1 Award in Sake.
level 3 - Advanced
¥104,500
For individuals seeking to develop their expertise in sake, this qualification will provide you with a detailed understanding of the production methods that affect the style, quality and price of sake. Upon completion you will be able to assess sakes accurately, and use this information and your understanding of sakes to make authoritative recommendations. Upon successful completion you will receive a WSET certificate and lapel pin, and will be able to use the associated WSET certified logo.
About WSET
(the world standard qualification)
What is WSET?
WSET is an internationally recognised qualification with 110,000 students per year in over 70 countries.
The WSET SAKE course, which enables students to learn about sake as a global standard of knowledge in the same way as wine, was launched at the London headquarters in 2014.
IMADEYA will become a WEST-accredited school in spring 2024 (the second school in Japan to offer SAKE courses) and is currently only offering SAKE courses as TERAKOYA IMADEYA ~WSET SAKE Class~, which currently offers only SAKE courses.
WSET SAKE
Within WSET, this qualification is aimed at a wide range of people, including those who want to learn more about sake, those who are already professionals and the many enthusiasts who are passionate about sake.
The course is divided into three levels, with the first level covering the basics of "What is sake?"" to the more specialised Level 3, which covers the sake making process and the characteristics of sake rice.
TERAKOYA IMADEYA ~WSET SAKE Class~
The only short intensive course in Japan, where even the most difficult level 3 can be obtained in as little as 6 days.
IMADEYA is officially accredited as a WSET (Wine and Spirits EducationTrust) course provider in 2024.
It currently offers only sake classes and is the only school in Japan to offer an intensive course where even the most difficult Level 3 can be qualified in as little as six days.
The classes take place in an event space in Kiyosumi-Shirakawa, while the exam is held at the Hakkaisan Tokyo office in Tsukiji.
Lecturer
Maksim Polkin
He holds a WSET-certified SAKE Educator qualification and knowledge and holds a sake seminar in English about once a month at IMADEYA GINZA. He also conducts English seminars for the sake breweries.
- 8 years' working experience in the sake industry
- 7 years' working experience in the whisky world
- ENOTRIA Wine School (Moscow), sake and whisky teacher, 8 years.
- Speakers at sake and Japanese whisky seminars (Russia, Ukraine, UK, Armenia, Georgia, Belarus).
- WSET (Wine & Spirits Education Trust) Level 3 Award in Sake - 2018
- WSET (Wine & Spirits Education Trust) Educator course completed - 2019
Frequently Asked Questions
Is it possible to take Level 3 without taking Level 1 or 2?
It is possible. There are no application requirements for all levels, but you must be at least 20 years old at the time of enrollment. Level 3 is more specialized, so we recommend that you take Level 2 first, or study the basics of sake beforehand.
What method is used for the exam?
Level 1 consists of 30 multiple-choice questions, Level 2 consists of 50 multiple-choice questions, and Level 3 consists of 50 multiple-choice questions + written + tasting.
Can I receive study materials in advance?
Possible. Upon confirmation of payment, we will mail the course materials to your registered address. Please note that once you open the package, you will be charged 9,000 yen (tax included) for the course materials, even if you are eligible for a full refund under our cancellation policy. International shipping is available, however due to the duration of delivery time, we might send the study materials upon your arrival in Japan.
I have to miss a class or exam due to unavoidable circumstances. Is this a problem?
Please contact us once at "wset@imadeya.co.jp" as class attendance times and re-test dates vary for each level. If you miss an exam due to illness, the re-test fee will be waived upon submission of a doctor's certificate. Otherwise, please note that a separate re-test fee will be charged.